Siftah Benden Olsun...
90+ ytl
Scythe Infinity CPU Cooler SCINF-1000
Biostar ta690g
Artilari:
(+)Montaji sizi şok edecek kadar basit.
(+)Buyuk olmasina karsin hafif. BigTyphon gibi anakartinizin yamulma derdi olmaz. hangi cpu sogutucusunu kullanirsaniz kullanin, mutlaka anakartin cpu yakinlarinda eksik vidalar varsa mutlaka takin veya takilmis olanlari belli zamanlarda kontrol edip sıkın. zaman asimindan gevseyebiliyorlar.( belki bunu okuyanlardan biri "harbiden ya, hele bir su vidalara bakayim, sıkayim eksik vidalari tamamlayayim" diyecektir
)
(+)4 adet 120mm lik fan takilabilmesine ragmen su an fansiz kullaniyorum. 2 adet karsilikli fan ile 1 derecelik bir fark oldu 3200mhz de. elimdeki iki fanin yerlestirme varyasyonlarini denedim ( karsilikli. yanyana vb... ) ve hic bir degisiklik gozlemyemedim. farketmedi cpu sicakligi.
2600Mhz de (default) fansiz 19-21 derece
2600Mhz de (default) tek fanli 20-21 derece
3200Mhz de fansiz 30 derece
3200Mhz de tek fanli 28 derece
EKLEME1: bir arkadas sordugu icin ekleme yaptim. bu degerlerde oda sicakligini tam hatirlamiyorum, bakmak aklima gelmemisti. ama 30 derecenin %100 ustundeydi, hava sicakti o gunler. malum burasi Şanlıurfa
NOT: Kullandigim fan fm123 ve 600 devirde kullaniyorum. cunku max devirde de kullansam cpu sicakliginda degisme olmuyor. yani kontrolleri ile minumumda. Mugen'in kendi orjinal fani 1xxx devirde calismasina karsin 600rpm de donen fm123 ten cok daha sessiz. benim tavsiyem Mugen icin ayriyetten ( benim yaptigim hata gibi) bir fan almayin. orjinal fan fazlasiyla size yeter.
(+)cpu frekansinizi ne kadar yukseltirseniz , esas o zaman sogutucu kendini gostermeye basliyor bu da tam bir o/c sogutucusu anlamina geliyor. bu sebeple Mugen (Infinity) ile diger sogutucular karsilastirilacaksa yuksek mhzlerde karsilastirilmali diye dusunuyorum. yoksa bir islemcinin defalt hallerinde ya da az bi oc yaparak cpu sogutucularini kiyaslamaya veya test yapmaya girerseniz Mugen siralamada ortalarda(belkide sonlarda) yer alacaktir!
(+)cpu sicakligi konusunda kendinizi guvende hissetme ( ki bu esas artisi bence
)
eksileri:
(-) her anakart icin uygun olacagini sanmiyorum. cunku oncelikle ramlerimi cpudan uzak son iki slota takmama ragmen , ramler bunaliyor, hava almasi gerektigi gibi alamiyor. ama Mugen'in yerden yuksekligi ilk iki slota da ram takmaya musade ediyor. once ilk iki slotta idi ramlerim. baktimki ramler bakinca kaybolmus, bende son iki slota koydum. bu anakartta en azindan ramlerin dual calisma slotlari yan yana. slotlari numaralandirirsak 1,2,3,4 diye. bu anakartta ramleri dual olarak calistirmak icin 1-2 veya 3-4 e takmaniz gerekiyor. neden bunu soyluyorum? cunku bazi anakartlarda dual calisma 1-3 veya 2-4 e ramler takilarak saglanir. eger 1-3 veya 2-4 dual calisan bir anakarta sahipseniz , o zaman ramlerinizden birini sicakliga mahkum edeceksiniz demektir. ve isin dahada kotu tarafi fanli bir ram sogutucusu takamazsiniz yer olmadigindan
(bu madde ram slotlari , cpunun hemen dibinde olan anakartlar icindi. eger anakartiniza cpu ile ramler uzakta ise ne mutlu size)